Victorian Town House Kitchen

The Victorian Town House is situated in Plymouth.

The Victorian Town House is situated in Plymouth. The property is bursting with original period features, architectural mouldings, stunning bare wood stair case and timber floors. The property required an updated kitchen befitting of the homeowner’s passion for design whilst staying in keeping with existing surroundings.

The existing kitchen came with the property upon purchase, it had tall imposing cabinetry and a huge fridge freezer that dominated the space. Dark tile floors, black worktops and splash back, which left the space feeling dank and unexciting. The room itself: a corridor style layout with a door at the end leading out into the garden. The layout needed to make the most of the natural light.

The brief from the homeowner was to create a light airy space; somewhere to display a collection of art and unique pieces of kitchen ware from the Marimekko design house. There is a great sense of style within the property, with Danish and Scandinavian influences. The objective was to take this slightly generic Victorian style kitchen and create something amazing.

Firstly, we designed a layout that suited the shape of the space, a simple row of parallel cabinets had been favoured in the brief. To compliment we designed a bespoke floating cabinet to sit above the run opposite the window. This eye level unit balances the space and provides a shelf to display the homeowner’s characterful wears. Reeded glass panels framed in brass obscure, not hide, what is behind making the most of the natural light by bouncing it back into the space.

Opting for the straight lines of an American oak veneer to compliment the straight lines in the parquet floor, the doors flat faced with a simple, yet beautifully engineered finger pull to open. We topped the units with a cool marble surface and oversized backsplash, this enables the marble to become a feature to be gazed at as well as worked on. The surface of the marble is also great at bringing light back into the room. We raised the plinth of the main cabinetry to give the furniture a floating airy feel.

To keep the surface clutter free, we opted for a Zip hot water tap, preventing necessity for a kettle. Pull out fridge & freezer drawers take away the need for a tall dominating appliance. We installed slimline downlights into the fabric of the floating cabinetry to illuminate the content and LED strips on the underside to enhance the workspace below. The down lights and statement wall light in keeping with home owners style and the stunning Simbiosi light that occupies the space above the breakfast table was the finishing touch.