The Copper Kitchen

18th Century house with a Grade 2 listing

A property dating back to the 18th Century with a Grade 2 listing and enormous character located close to the outstanding Perrot Hill School.  We have designed a bespoke kitchen utilising an exciting selection of materials, blending traditional cabinet making with solid timbers, copper and stone.

From the outset of this project is was clear that we would need to be sympathetic to the incredible features of the house.  The design of the kitchen needed to suit a modern family in both functionality and aesthetic terms, whilst complimenting the stone mullion windows and exposed beams.

As keen entertainers, the clients initial brief was to leave the existing Miele ovens set in the white chimney breast, provide enough seating for at least 4 people, solid timbers (no veneers), a functional space to cook, a wine fridge and the “wow factor”.  The kitchen layout was decided upon very quickly based on our concept designs, so the main task was the choice of finishes.   After much deliberation and the production of various sample combinations the final choice of solid walnut, solid oak, copper and neolith worktops was agreed.  To speed up the aging process of the copper we applied heat from a blow torch which resulted in an iridescent almost oily appearance.  The copper was used to clad the drawers and sections of the island creating focal points providing some of the “wow factor”.  (To read more about the copper treatment process please read our blog post)

The copper theme continued into the drinks cabinet by using the material as the worktop, this time the copper was left untreated to age naturally.  The wine fridge was positioned central to the furniture and a freezer for ice was also integrated into the furniture, the perfect location for mixing a cocktail or two.  Within the tall walnut corner cabinets, a full height Miele fridge was incorporated along with a large pantry cabinet providing immediate access from the main food preparation and cooking areas.

With the clients love of entertaining (and champagne) we came up with the idea for a large bespoke copper ice trough/ sink set into the island that could have multiple uses ranging from chilling wine and food to a place for growing herbs for cooking.  We took the concept to the next level by adding colour changing led’s so that this unique feature could take centre stage.

The lighting throughout the kitchen was designed by Papilio, the ceiling lights were carefully positioned and coordinated to highlight the copper panels, we also located discrete lighting under cabinets and inside the glazed wall cabinets to create additional pools of light.